Oplossingsgerichte therapie 1 daagse training

Ongelimiteerd aantal plekken
Datum: 
vrijdag, 4 februari, 2022 - 09:30 tot 16:30
Locatie: 
Zoom

Kosten

€ 195,00 
De oplossingsgerichte therapie is ontwikkeld in het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS). In deze therapie richt de therapeut zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. Door de ‘wondervraag’ wordt de cliënt op een ander spoor gezet en de therapeut volgt hem in dit succesverhaal. Bij deze aanpak passen de oplossingen in het referentiekader van de cliënt en hebben daardoor een blijvend effect. Oplossingsgerichte therapie is een respectvolle, snelle en toekomstgerichte benadering die een cliënt in zijn kracht zet en tegelijk ruimte maakt voor verdriet, pijn en angsten. Je leert je hoe je met jouw houding de kracht en hulpbronnen van de cliënt naar boven haalt. Irritatie, weerstand en frustratie leer je te voorkomen, bij de cliënt en – niet onbelangrijk - bij jezelf. Oplossingsgericht werken creëert positieve energie en zorgt voor meer plezier in de gesprekken met cliënten én collega’s.  We hanteren een afwisseling in werkvormen met casuïstiek van de deelnemers, videodemonstraties en rollenspelen, waarin je wordt uitgedaagd te leren, te oefenen en je grenzen te verleggen.

Doelgroep
Klinisch psychologen, (ortho)pedagogen, psychotherapeuten, huisartsen, psychiaters, gedragstherapeuten, artsen, eerstelijnspsychologen, gz-psychologen, maatschappelijk werkers, POH’s-GGZ, coaches en spv-ers
 
Doelstelling
Aan het eind van de cursus hebt u begrepen en ervaren waar het in de oplossingsgerichte therapie om gaat en heeft u geoefend met oplossingsgerichte interventies.
 
Inhoud
- drie belangrijkste oplossingsgerichte uitgangspunten;
- wondervraag, uitzonderingen en schalen;
- probleemgerichte vragen ombuigen naar oplossingsgerichte interventies;
- persoonlijkheidsproblematiek en co morbiditeit
- contra-indicaties
- integratie met andere vormen van behandeling: EMDR, gedragstherapie en schematherapie (gezonde volwassene en blije kind).  
 
Werkwijze
De cursus bestaat uit twee delen. In het (korte) eerste deel krijgt u, door middel van literatuur en dvd’s,
inzicht in de belangrijkste strategieën van oplossingsgerichte therapie en toepasbaarheid bij verschillende doelgroepen. In het tweede deel gaat u oplossingsgerichte gespreksvoering oefenen.

Studiebelasting: 6 uur
 
Literatuur
Berg, I.K. & Szabo, P.(2006), Oplossingsgericht coachen. Zaltbommel: Thema. ISBN 978 90 587 13568.