KiBG Congres 2023 - Vonken, vlammen en vuur

Datum: 
donderdag, 8 juni, 2023 - 09:30 tot 17:00
Locatie: 
Maarssen

Kosten

€ 125,00 
Workshop 1: Oplossingsgericht werken voor positieve energie
Hoe ontsteek je het vuur bij je cliënten? In deze workshop leert Mark Crouzen je hoe je met jouw houding de kracht en hulpbronnen van de cliënt naar boven haalt. Irritatie, weerstand en frustratie leer je te voorkomen, bij de cliënt en – niet onbelangrijk - bij jezelf. Oplossingsgericht werken creëert positieve energie en zorgt voor meer plezier in de gesprekken met cliënten én collega’s.  
Oplossingsgerichte werken is ontwikkeld in het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS). In deze manier van werken richt de behandelaar zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. Door de ‘wondervraag’ wordt de cliënt op een ander spoor gezet en de behandelaar volgt hem in dit succesverhaal.
Bij deze aanpak passen de oplossingen in het referentiekader van de cliënt en hebben daardoor een blijvend effect. Oplossingsgericht werken is een respectvolle, snelle en toekomstgerichte benadering die een cliënt in zijn kracht zet en tegelijk ruimte maakt voor verdriet, pijn en angsten. 
 

Workshop 2: FIT: hou het vuur in je behandeling
Maak tijdens deze workshop kennis met FIT. Mark Crouzen laat je zien hoe deze methode de organisaties en professionals in staat stelt behandelingen optimaal aan te laten sluiten bij het perspectief van de cliënt én helpt drop-out en teleurstellingen te voorkomen. Het werken met deze vorm van feedback is cliëntvriendelijk en de behandelaar bewaart zijn of haar autonomie. Kortom een win-win situatie die inspireert.
Feedback Informed treatment (FIT) is een methode ontwikkeld door o.a. Scott Miller, waarbij feedback een centrale rol speelt. Cliënten en behandelaars kunnen m.b.v. FIT nog meer 'winst halen' uit de behandelrelatie dan nu vaak het geval is.
FIT maakt gebruik van twee korte, positief geformuleerde vragenlijsten waarvan afname, scoring én interpretatie slechts korte tijd in beslag nemen. Deze vragenlijsten helpen vastlopende behandelingen weer in de goede richting te sturen én tevens de behandelrelatie te verbeteren. FIT waarschuwt ook de behandelaar op tijd als het niet goed gaat. 
 
Over de spreker
Mark Crouzen is als klinisch psycholoog en psychotherapeut werkzaam in Diakonesenhuis in Utrecht. Hij geeft daarnaast trainingen in oplossingsgerichte therapie en Feedback Informed Treatment (FIT). Mark Crouzen daagt jou uit te leren, jouw grenzen te verleggen en beter te worden in je vak.
 

Naam organisatie

KIBG