Oplossingsgerichte korte psychotherapie

Datum: 
zaterdag, 12 november, 2022 - 09:30 tot 16:30
zaterdag, 19 november, 2022 - 09:30 tot 16:30
zaterdag, 26 november, 2022 - 09:30 tot 16:30
Locatie: 
Amsterdam Leidseplein

Kosten

€ 755,00 
De oplossingsgerichte therapie is ontwikkeld in het Brief Family Therapy Center in Milwaukee (VS). In deze therapie richt de therapeut zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. Door de ‘wondervraag’ wordt de cliënt op een ander spoor gezet en de therapeut volgt hem in dit succesverhaal. Bij deze aanpak passen de oplossingen in het referentiekader van de cliënt en hebben daardoor een blijvend effect.
Oplossingsgerichte therapie is een respectvolle, snelle en toekomstgerichte benadering die een cliënt in zijn kracht zet. Ook leer je hoe je met jouw houding de kracht en hulpbronnen van de cliënt naar boven haalt. Irritatie, weerstand en frustratie leer je te voorkomen, bij de cliënt en – niet onbelangrijk - bij jezelf. We hanteren een afwisseling in werkvormen met casuïstiek van de deelnemers, videodemonstraties en rollenspelen, waarin je wordt uitgedaagd te leren, te oefenen en je grenzen te verleggen.
doelgroep
Psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers, psychiaters, gedragstherapeuten, huis- en arboartsen en Ook hulpverleners in jeugdzorg, onderwijs en ziekenhuizen.
doelgroep
Hulpverleners werkzaam in de (A)GGZ of aanverwante gebieden of in het onderwijs, psychiaters, (GZ- en Eerstelijns-)psychologen, psychotherapeuten, en huisartsen die zich willen verdiepen in recente ontwikkelingen op het gebied van de oplossingsgerichte therapie.

inhoud
  • theorie inzake de oplossingsgerichte korte psychotherapie;
  • introductie van de oplossingsgerichte gespreksvoering, assessment en interventies;
  • toepasbaarheid indicatiestelling, combinatie andere vormen van psychotherapie zoals EMDR en gedragstherapie;
  • de drie verschillende therapeutische relaties en de houding van de oplossingsgerichte therapeut;
  • uitgebreide oefening van oplossingsgericht technieken.
doelstelling
Na afloop van deze cursus heeft u kennis van de principes en training in de praktische vaardigheden van oplossingsgerichte korte psychotherapie bij individuele behandeling.

aan te schaffen literatuur
Jong, P. de, Berg I.K. (2015) De kracht van oplossingen, Handwijzer voor oplossingsgerichte gesprekstherapie/druk 3. Uitgever: Hartcourt Assessment B.V., ISBN nr: 9789026522697.

Naam organisatie

Rino Amsterdam