Oplossingsgerichte korte psychotherapie bij K + J

Datum: 
maandag, 4 juni, 2018 - 09:30 tot 16:30
maandag, 18 juni, 2018 - 09:30 tot 16:30
maandag, 2 juli, 2018 - 09:30 tot 16:30
Locatie: 
Utrechts Centrum voor kunsten, Domplein

Kosten

€ 550,00 
Inhoud
In deze therapie richt de therapeut zich niet op het probleem, maar gaat samen met de cliënt op zoek naar oplossingen. Er is veel aandacht voor uitzonderingen op het probleem: wat gaat er wèl goed. Veel aandacht is er voor coping, ofwel voor het vinden van positieve uitzonderingen. Door de ‘wondervraag’ wordt de cliënt op een ander spoor gezet. De therapeut volgt hem in dit succesverhaal. Er wordt ook gebruik gemaakt van schaal vragen om de voortgang in de therapie richting het doel te bewaken. De klant is de expert en vindt zelf de oplossingen, natuurlijk met support van de therapeut. Het gaat om eigen oplossingen. Dat maakt dat ze passen bij de klant en zijn leefsituatie en ook natuurlijk en blijvend zijn. In deze training wordt deze innovatieve en efficiënte vorm van psychotherapie geïntroduceerd. Actuele, wetenschappelijke inzichten komen aan bod. Oplossingsgerichte therapie is een respectvolle, vaak kortdurende en vriendelijke benadering. Problemen kunnen ook besproken worden, maar de focus ligt op oplossingen en verbeteringen. De oplossingsgerichte benadering is geschikt voor moeilijke casussen, bij cliënten met weerstand en gebrek aan motivatie en een efficiënte manier om vastgelopen behandelingen vlot te trekken.     
 
Doelgroep 
Hulpverleners werkzaam in de (A)GGZ of aanverwante gebieden of in de jeugdzorg, het onderwijs, psychiaters, (GZ- en Eerstelijns-)psychologen, (ortho)pedagogen, psychotherapeuten, POH-GGZ’ers, Cognitief Gedragstherapeuten en Cognitief Gedragstherapeutisch werkers, maatschappelijk werkers en huisartsen die zich willen verdiepen in recente ontwikkelingen op het gebied van de oplossingsgerichte therapie.   
 
Doelstelling 
Kennismaking met de principes van de oplossingsgerichte therapie en training in praktische vaardigheden bij individuele behandeling. Je neemt kennis van deze vorm van therapie en past vaardigheden toe in de hulpverlening aan cliënten. Er is aandacht voor de oplossingsgerichte gespreksvoering, assessments en interventies en er wordt gekeken naar toepasbaarheid, indicatiestelling en integratie met andere vormen van (psycho)therapie. Ook is er aandacht voor toepassing van oplossingsgerichte benadering in probleemgerichte organisaties en met probleemgerichte verwijzers en collega’s. Na afloop van deze cursus is er kennis van de principes en training in de praktische vaardigheden van oplossingsgerichte korte psychotherapie bij individuele behandeling.   
 
Werkwijze 
• theorie inzake de oplossingsgerichte korte psychotherapie; 
• introductie van de oplossingsgerichte gespreksvoering, assessment en interventies; 
• toepasbaarheid indicatiestelling, combinatie andere vormen van psychotherapie; 
• uitgebreide oefening van oplossingsgericht technieken; 
• de therapeutische relatie en de houding van de oplossingsgerichte therapeut; 
• toepassing van de oplossingsgerichte benadering in probleemgerichte organisaties en met probleemgerichte verwijzers en collega’s.   
 
Literatuur (zelf aanschaffen) Jong, P. de, Berg I.K. (2015) De kracht van oplossingen, Handwijzer voor oplossingsgerichte gesprekstherapie/druk 3. Uitgever: Hartcourt Assessment B.V., ISBN nr: 9789026522697.
Start datum 04/06/2018
Overige data 22/09 en 06/010/2017 (lunch is inbegrepen)
Tijd 9:30 - 16:30
Accreditatie 18 NIP/NVO (2 diagnostiek, 16 behandeling, 6 extra literatuurstudie, 18 herregistratie;
27 Eerstelijnspsychologie;
18 VGCt (nascholing voor CGT-ers en CGW-ers);
72 SKJ;
18 POH-GGZ
(allen  toegekend)
Kosten €550,00
Docent(en) Mark Crouzen
Locatie Utrechts Centrum voor de Kunsten
 


Naam organisatie

King nascholing
realisatie: 1hoog.nl